Keresés: Linux VST - szintetizátorok

Miközben jól elmerülök a PolySynth rejtelmeiben, gondoltam rákeresek az egyéb plug-in szinti lehetőségekre Linux környezetben.

 

Első körben olyan szoftver hangszerek érdekelnek, amelyekhez nem kell virtuálisan futtatnom Windows oprendszert a háttérben. Ez nagy „divat” Linux felhasználok között (is), mint például a Wine használata.

 

Az Ubuntu keresés miatt eleve fel lett tüntetve néhány plug-in mellett, hogy Wine kompatibilis, ha már nem natív Linux port.

 

Tehát inkább már eleve Ubuntut is támogató plug-ineket vadásztam.

 

Tipikus találatok. A „szokásos”. Már ismertem a korábbi Linuxos időimből. Ezek az alap hangszerek már több, mint tíz évvel ezelőtt is léteztek és akkor sem voltam elragadtatva tőlük (pl. amsynth, ZynAddSub,stb.). Persze van amelyik fejlődött, de „komolyabb”... kereskedelmi forgalomba került cuccokat akarok.

 

Újabb keresés. Tracktion. Ez DAW. De az oldalon van más is.

 

BioTek. Organikus szintetizátor. Hivatalos Linux verzió és demó!

 

Szuper! :)

 

Letölt. https://www.tracktion.com/products/biotek

 

Amit kínál: négy oszcillátor, többféle hangkeltéssel (FM, Virtuál analóg, Sampler és Karplus-Strong), és ebből fakadó egyszerű, vagy valamint brutális komplex megszólalás. Hm, érdekesnek tűnik...

 

Az oldalon van jó sok videó és mindenféle furcsa arcok (mondjuk Jörg Hüttner korrekt) mutatják be. Úgy látszik még nem annyira elterjedt :) De ez nem baj. Ellenben az ára: 150$!?! Az igen! Na most még inkább érdekel, mit tud :)

 

De mielőtt kipróbálom a demót, van itt még egy-két érdekes hangszer...

 

Monique. Ez egy Bass és Lead szinti. Linux? Ok. Demó? Van!

 

Már töltöm is le: http://monique.monoplugs.com/en#

 

Ígéretes: 3 „morfolható” oszcillátor, 3×3 filter track (?), effektek, egyedi hangzás, erőteljes basszus, egérrel vagy két kézzel (!?!) érintve is vezérelhető. Nyolc különböző programot keverhetek, akár egy DJ!?!? Ez a cucc egyedi Sound Morph funkciója. Kapott is egy hét perces videót.... Komoly. De vannak trackek is, amelyek már a Monique-kal készültek.

 

99$ és örök élet, plusz extra lőszer :) Na jó, igazából bónusz skin-ek (külső) vannak hozzá.

 

Ezt is jól megnézem.

 

Kíváncsi leszek mennyi erőforrást kérnek ezek a hangszerek.

 

Sorra jönnek a találatok! Ez jobb, mint amire számítottam :)

 

Előbb kipróbálom ezt a kettőt, és a többit – amiben szuper effektek is vannak – majd legközelebb.