Zeneszerkesztés Linuxon

Bitwig Linux Blog

Megjelent a Bitwig 2

Itt a tavasz. Március 1. Megújulás. Bitwig 2. 

További információk a hivatalos oldalon: KATT IDE! 

És egy kis betekintés: KATT IDE!

Végre! :)

Keresés: Linux VST - szintetizátorok

Miközben jól elmerülök a PolySynth rejtelmeiben, gondoltam rákeresek az egyéb plug-in szinti lehetőségekre Linux környezetben.

 

Első körben olyan szoftver hangszerek érdekelnek, amelyekhez nem kell virtuálisan futtatnom Windows oprendszert a háttérben. Ez nagy „divat” Linux felhasználok között (is), mint például a Wine használata.

 

Az Ubuntu keresés miatt eleve fel lett tüntetve néhány plug-in mellett, hogy Wine kompatibilis, ha már nem natív Linux port.

 

Tehát inkább már eleve Ubuntut is támogató plug-ineket vadásztam.

 

Tipikus találatok. A „szokásos”. Már ismertem a korábbi Linuxos időimből. Ezek az alap hangszerek már több, mint tíz évvel ezelőtt is léteztek és akkor sem voltam elragadtatva tőlük (pl. amsynth, ZynAddSub,stb.). Persze van amelyik fejlődött, de „komolyabb”... kereskedelmi forgalomba került cuccokat akarok.

 

Újabb keresés. Tracktion. Ez DAW. De az oldalon van más is.

 

BioTek. Organikus szintetizátor. Hivatalos Linux verzió és demó!

 

Szuper! :)

 

Letölt. https://www.tracktion.com/products/biotek

 

Amit kínál: négy oszcillátor, többféle hangkeltéssel (FM, Virtuál analóg, Sampler és Karplus-Strong), és ebből fakadó egyszerű, vagy valamint brutális komplex megszólalás. Hm, érdekesnek tűnik...

 

Az oldalon van jó sok videó és mindenféle furcsa arcok (mondjuk Jörg Hüttner korrekt) mutatják be. Úgy látszik még nem annyira elterjedt :) De ez nem baj. Ellenben az ára: 150$!?! Az igen! Na most még inkább érdekel, mit tud :)

 

De mielőtt kipróbálom a demót, van itt még egy-két érdekes hangszer...

 

Monique. Ez egy Bass és Lead szinti. Linux? Ok. Demó? Van!

 

Már töltöm is le: http://monique.monoplugs.com/en#

 

Ígéretes: 3 „morfolható” oszcillátor, 3×3 filter track (?), effektek, egyedi hangzás, erőteljes basszus, egérrel vagy két kézzel (!?!) érintve is vezérelhető. Nyolc különböző programot keverhetek, akár egy DJ!?!? Ez a cucc egyedi Sound Morph funkciója. Kapott is egy hét perces videót.... Komoly. De vannak trackek is, amelyek már a Monique-kal készültek.

 

99$ és örök élet, plusz extra lőszer :) Na jó, igazából bónusz skin-ek (külső) vannak hozzá.

 

Ezt is jól megnézem.

 

Kíváncsi leszek mennyi erőforrást kérnek ezek a hangszerek.

 

Sorra jönnek a találatok! Ez jobb, mint amire számítottam :)

 

Előbb kipróbálom ezt a kettőt, és a többit – amiben szuper effektek is vannak – majd legközelebb.

Vezeték nélküli fejhallgató

Le kéne tesztelnem a rendszert (Bitwig - Ubuntu Linux) külső hangkártyával, vagyis usb audiointerfésszel is.

Rákeresve a Google-ban könnyedén találtam egy listát, ahol a már bevált és kompatibilis eszközöket sorolták fel. Megnéztem a lehetőségeket és kölcsönkértem/kaptam egy régebbi Cakewalk/Roland UA-1G-t.

Az UA-1G-t laptopra csatlakoztatva mindenféle észrevehető letöltögetés, vagy telepítés nélkül azonnal (!!!) működött. Mivel az Ubuntu sikeresen azonosította és azonnal választható volt mind kimenet, kijelöltem. Majd a Bitwiget elindítva, a DAW már ezt használta mind audió eszköz. Szuper! J

Ezen felbuzdulva jött egy újabb gondolta. Van egy jóféle Sony wireless fejhallgatóm. Vajon ezzel mi fog történni?

UA-1G kihúz. Sony bluetooth stick csatlakoztat (usb) - ez mindenképp kell, mert csak ezzel működik. Fejhallgató bekapcsol. Vár.

Nem kellett. Ez is azonnal működött!!! Sőt, a Bitwig azonnal használni kezdte, akárcsak az előző esetben! J

Egyedül a Sony-féle spéci 7.1 Virtual Surround nem elérhető, csak a sztereó mód.

Na de ilyen teljesen vezeték nélküli (laptop és wireless fejes) zeneszerkesztésben még nem volt részem.

Külön poén, hogy a latency sem változott, maradt kábé 5ms. Pedig ez még mindig "csak" az ALSA...

Roppant kényelmes módja ez a lehallgatásnak J

 

Sampler-táplálék (hangmintatár)

Mivel Linuxon - meg úgy általában a Bitwig esetében - direkt nem szándékozom külső (3rd party) plug-ineket használni (erről majd később írok), ezért nagyon fontosnak tartottam a Bitwig Sampler mielőbbi kiismerését és gondoskodni az etetéséről. Vagyis össze kell szednem a fontosabb hangmintáimat, loop gyűjteményemet és felpakolni a Linuxos laptopra. 

Évek alatt komoly kollekcióra tettem szert. Sok-sok vásárolt és igényesebb ingyenes pakk található a külső hdd és felhő tárolóimban :)

Ezekből állítottam össze egy tizen-egynéhány gigás csomagot, ami remek kiegészítője a gyári nyolc gigás készletnek. Vannak benne analóg és digitális szintetizátorok hangmintái (one shot és multi-sample), amiből remek patcheket lehet majd készíteni. Sok-sok dob hang és effekt, valamint rengeteg loop és vokál téma. Ahogy az kell! 

Szép lassan a tesztelés átalakul alkotássá és megszületik az első komolyabb track. Talán gyári mintákból és preset hangszínekből kéne csinálnom az első Bitwig nótát - jó lesz visszatekinteni rá egy idő után :) 

Egy kis extra: 

Kedvenc kiadóim, ahol hangmintákat szoktam venni: Prime Loops, Loopmasterts, Beatport Sounds, Wave Alchemy

Zajlik a teszt...

Nagyon kellett már ez nekem! Régóta élveztem ennyire a zeneszerkesztést, mint a Bitwig stúdióval manapság :)

Lassan a végére érek annak a tesztnek, amit arra szántam, hogy felépítsem és végére járjak mennyire is működik az általam elképzelt cross-platform zenélés Linux és Windows között. 

Egyszerű és nagyszerű! 

Elsőre az érdekelt, hogy ugyanaz a projekt a Bitwig saját hangszereivel és effektjeivel milyen eredményeket produkál a két különböző op rendszer esetében. Nagyon elégedett vagyok. Az átjárást pedig dropbox alapon oldottam meg. Otthon és a munkahely között. Kényelmes, gyors, automatikus.

Továbbá zajlik az ismerkedés. Nincs sok hangszer a Bitwigben, viszont a szuper programozhatóság és effektezés a rugalmas és végeláthatatlan automatizálás kárpótol. Effektek már sokkal bőségesebb választékot mutatnak. Ott nincs hiányérzetem.

Az egész dawra igaz, hogy borzalmasan stabil és gyors. Nagyon hamar megszoktam és minden gördülékenyen megy és hamar tanulható. Tényleg nagyon elégedett vagyok.

Tulajdonképpen összeállt a rendszer. Lassan el is kezdek egy komolyabb melót, vagyis "összerakni egy tracket".

 Jó lesz ez :)

 

Első élmények

Tetszett, hogy minden úgy működött ahogy az Mac, vagy Windows esetében lenne. Vásárlás. Letöltés. Telepítés. Start. Sokat fejlődött az Ubuntu, amióta nem láttam :) 

Bitwig érdeme, hogy nem kellett hangkártya beállítással és az esetleges plug-inek keresgélésével bajlódni. Minden automatikusan és jól(!) megtörténik. Természetesen utána még lehet matatni a beállításoknál, aminek van egy külön ablaka is. Le is ellenőriztem, egy-két kattintás és már be is állítottam a hangmintáimat tartalmazó mappát.

Letöltöttem a gyári mintákat, hangszíneket. Több gigányi anyag, lesz mivel zenélni :)

Egyelőre nem is tervezek külső (3rd party vst) plug-in használatot. Inkább a hozott anyagból próbálok minél többet kihozni...

Ezekben nem volt különbség a két operációs rendszer között. 

Következő dolog ami érdekelt a driver latency. Linux környezetben feleannyi, mint Windows (10) esetében!?!? Ráadásul a Linuxnál még be sem üzemeltem a low latency drivert... Első nagy pozitívum!

Egy-két demó projekt meghallgatása után kiderült, a DSP használat is hasonló szinten dolgozik.

Most pedig jön a részletekbe menő ismerkedés. Kezelőfelület. Effektek. Hangszerek.

Ez nagyon izgalmas...mindig.